Nyhed
Endnu en Ph.d.-studerende fra AAU lander prestigefyldt stipendium
Lagt online: 28.03.2023

Nyhed
Endnu en Ph.d.-studerende fra AAU lander prestigefyldt stipendium
Lagt online: 28.03.2023

Endnu en Ph.d.-studerende fra AAU lander prestigefyldt stipendium
Nyhed
Lagt online: 28.03.2023
Nyhed
Lagt online: 28.03.2023
Af Signe Bak Pedersen, studentermedhjælper ved AAU Kommunikation
I februar modtog Prithvi Ravi Kantan, der er Ph.d.-studerende på AAU, Uddannelses- og Forskningsministeriets prestigefyldte EliteForsk-rejsestipendium på 200.000 kroner.
Rejsestipendiet blev givet på baggrund af et forskningsprojekt, hvor han arbejder på en teknologi, der kan hjælpe patienter med hjerneskader til at genoptræne hurtigere ved hjælp af lyd.
I projektet kobler han musik og teknologi i et system, der kan aflæse folks bevægelser og oversætte dem til musik eller lyd i realtid. På den måde kan patienter høre deres egne bevægelser og samtidig afgøre ved hjælp af den lyd, om de bevæger sig korrekt eller ej.
- Patienterne kan bruge lyde til at genlære vigtige bevægelser som eksempelvis gang ved at tilpasse bevægelserne, så feedback-lyden lyder som det skal, forklarer Prithvi Ravi Kantan.
Gennem sensorer, der sættes fast på kroppen, kan det system, Prithvi Ravi Kantan har bygget, sende signaler til et program, der genererer lyde. Disse lyde fortæller patienten, om vedkommende udfører den pågældende bevægelse korrekt - uden at det nødvendigvis er noget, patienten selv normalt kan se eller mærke, hvilket er særligt udfordrende for mange patienter med hjerneskader.
For nylig blev systemet afprøvet i et forsøg i samarbejde med Region Nordjylland. Her fik forskerne i samarbejde med ni patienter mulighed for at teste teknologien. I det kommende forår og igen til efteråret skal systemet testes yderligere, men allerede nu ser forsøgene lovende ud, synes Prithvi Ravi Kantan.
Interessen for netop det forskningsfelt kom, da Prithvi Ravi Kantans far for otte år siden fik en hjerneskade, så han måtte igennem et forløb med genoptræning. Her fik Prithvi Ravi Kantan genoptræningsprocessen at se helt tæt på.
- Da min far kom på hospitalet og skulle genoptrænes, var det en hård periode for både ham og mig og resten af familien. Den periode har derfor været den største motivation for mig, fortæller Prithvi Ravi Kantan.
Han fik dermed lysten til at hjælpe folk i samme situation, som hans far havde været i.
Prithvi Ravi Kantan kommer oprindeligt fra Mumbai i Indien. For fem år siden rejste Prithvi Ravi Kantan til Danmark for at læse sin kandidat i Sound and Music Computing på AAU’s campus i København.
- Jeg havde faktisk slet ikke haft Danmark i tankerne, før jeg faldt over kandidaten i Sound and Music Computing på Aalborg Universitet. AAU var et af kun få universiteter, der tilbød den type kandidat, så det var et oplagt valg for mig, fortæller Prithvi Ravi Kantan, der selv er hobbymusiker i fritiden.
Han har ikke planer om at forlade Danmark lige foreløbig og håber på at kunne fortsætte sit arbejde. Han fortæller, at han føler sig meget heldig og taknemmelig over at have fået muligheden for at komme til Danmark og forske – derfor vil han gerne give noget tilbage til AAU.
- Det er ikke alle fra mit hjemland, der er så heldige som mig. Så jeg sætter stor pris på de muligheder og den støtte, jeg har fået, fortæller han.
Med rejsestipendiet følger 200.000 kroner. Det skal hjælpe Prithvi Ravi Kantan og hans forskning længere ud i verden. Indtil videre er Madrid og Stockholm på listen. Stipendiet gør det muligt at samarbejde med en masse højtstående universiteter rundt omkring i verden, hvilket kan gavne udviklingen af projektet.
Prithvi Ravi Kantan vil helst ikke tage hele æren for forskningsprojektet og stipendiet selv.
- Det var lidt underligt, at det kun var mig, der skulle op på scenen og modtage det stipendium. Det her er holdarbejde. Jeg kunne ikke have gjort det alene, så det er lige så meget mine vejledere, Sofia Dahl og Erika Spaich samt vores samarbejder på Region Nordjylland, Helle Rovsing Jørgensen, der skal have æren, siger Prithvi Ravi Kantan og tilføjer, at det selvfølgelig er en stor ære og anerkendelse at have modtaget stipendiet.
Fakta om forskningsprojektet
Forskningsprojektet, hvis fulde titel lyder Embodied Sonification Design for Augmented Feedback Purposes in Sit-to-Stand and Gait Rehabilitation, begyndte i 2021 og slutter i december 2023.
Prithvi Ravi Kantan håber på at kunne fortsætte med at udvikle projektet, og målet er at få systemet implementeret i den daglige gang på hospitaler – først i Danmark og så i udlandet.