Department of Architecture, Design, and Media Technology

Industrielt Design: Alexander renser drikkevand med sollys

Alexander Løcke har opfundet en pose, der på bare fire timer kan rense fire liter vand. Allerede under sin uddannelse i Industrielt Design på AAU tog han til Uganda for at undersøge, hvad der egentlig er brug for af konkrete løsninger, når man bor i områder med mangel på rent drikkevand.

Last modified: 09.06.2021

”To milliarder mennesker har i dag ikke adgang til rent drikkevand. Følgesygdommene ved at drikke urent drikkevand fører hvert år til 3,5 millioner dødstilfælde. Hovedsagelig hos børn og unge,” siger Alexander Løcke.

Alexander har altid været teknisk anlagt og lidt af en opfinder, og det var derfor han valgte at læse Industrielt Design. Under sit speciale drog han sammen med sin gruppe til Uganda for at undersøge, hvordan han kunne hjælpe med rent vand til den her befolkningsgruppe.

Her lærte de en masse om befolkningens reelle udfordringer. De stødte på en gammel teknologi kaldet solpasteurisering, hvor solens stråler bliver brugt til at slå bakterier og vira ihjel. De var også nødt til at skabe et produkt, der var enkelt at bruge og billigt, så det blev købt og brugt af lokalbefolkningen. Med den viden tog de tilbage til universitetet og begyndte at udvikle produktet ud i de sene aftentimer. 

Det blev til SaWa, tidligere SolarSack, der er en pose, der renser vandet, når den ligger ude i det varme sollys. Poserne er blandt andet blevet delt ud i en ugandisk flygtningelejr i samarbejde med de lokale indbyggere.

”Når man så tager derned og kigger rundt i flygtningelejren, så er det der med bare at kunne se, at der ligger poser på alle tagene. Det var godt nok en vild følelse,” fortæller Alexander. 

Nu har Alexander startet egen virksomhed med forskellige produkter ude i verden, og han gør en forskel med den viden, han har tilegnet sig på Aalborg Universitet. 

Vil du også redde verden med ny teknologi?

Har du også smag for revolutionerende koncepter og idéer? På Institut for Arkitektur, Design og Medieteknologi har vi flere muligheder for dig, der har en red-verden-opfinder i maven. Du kan studere Industrielt Design som Alexander – eller du kan læse medialogi og specialisere dig i flere retninger. 

Medialogi

Industrielt Design

Du kan også læse andre uddannelser, der hjælper dig med at gøre en forskel.

STEM-uddannelser på AAU