Department of Architecture, Design, and Media Technology

Dagmar fra Lighting Design udstiller værk i IKEA

Studerende Dagmar Milthers fra Lighting Design har udviklet et interaktivt lysværk til IKEA i Aalborg. Hendes budskab er, at vi alle kan finde smukke glimt af lys i vores hverdag, hvis vi giver os tiden til at opdage dem.

Last modified: 08.09.2021

Dagmar Milthers, som studerer Lighting Design på AAU i København, udstiller lige nu et værk i IKEA i Aalborg. Værket er en del af en kampagne fra IKEA, der sætter fokus på, hvad corona-nedlukningen har givet os af mindeværdige øjeblikke og nye perspektiver på livet. 

“Under nedlukningen har jeg set mit hjem i dagslys meget oftere, og jeg har oplevet lyset i mit hjem på nye måder. Det har givet mig en ny følsomhed og opmærksomhed over for lyset i hverdagen,” siger hun. 

Tilfældighedsmagi 

Forgængeligheden og de spontane refleksioner er et tema for Dagmar Milthers, både i hendes hverdag og i hendes værk for IKEA. 

“Der er en tilfældighedsmagi over de daglige lysglimt, som ikke er planlagte, og som forsvinder på et øjeblik - såsom en solstråle, der bliver reflekteret i loftet af en efterladt tekop på morgenbordet. Om lidt kan en sky gå for solen, og om en måned står solen et andet sted på himlen end i dag, og så er øjeblikket væk. Den flygtighed i lyset synes jeg er fascinerende,” siger hun.  

Værket, som kan opleves i IKEA i Aalborg, består af en række af spejle på den ene side af en af de gange, kunderne går i. På den anden side af gangen står lyskilden, der får reflekteret sit lys i spejlene. Når kunderne går forbi – eller igennem - værket, bryder de lyset op og påvirker dermed den måde, lyset bliver spredt. 

“Det er en interaktiv installation, og man har lov til at dreje på spejlene og ændre på, hvordan lyset bliver reflekteret,” siger Dagmar Milthers, der fortæller, at de fleste går lige forbi, mens nogle, og især børn, stopper op og undersøger det nærmere. 

Dagmar Milthers leger med lyset i en række IKEA-spejle, som kan roteres og har forstørrelsesglas på den ene side. Nogle af spejlene har hun knust for at skabe endnu mere lysspil. Foto: Anna Matilde Nobel

Vil vække sanserne med hverdagsobjekter 

Værket er Dagmar Milthers første selvstændige værk, og hun har døbt det Lysindfald.

”Der en forstørrelse af min fascination af de lysglimt, jeg har oplevet. IKEA har i virkeligheden været et ideelt sted for mit værk, fordi det er her, mange køber deres hverdagsobjekter. Når man tager i IKEA, forventer man ikke at få en sanselig eller kunstnerisk oplevelse. Derfor synes jeg, det er et interessant sted at lave sådan et værk,” uddyber Dagmar Milthers om sit værk, der er hendes første selvstændige af slagsen. 

Samarbejdet med IKEA kom i stand, da IKEA rakte ud til professorerne på Lysdesign-uddannelsen og spurgte, om der var nogle studerende, der kunne tænke sig at være med i deres kampagne.  

“Jeg ringede til dem, selvom jeg ikke havde besluttet mig for, om jeg ville deltage. Men da jeg talte med dem, syntes jeg, det lød rigtig interessant, så jeg sendte min portfolio ind til dem. Og så valgte de mig ud til at være med,” fortæller Dagmar Milthers. 

Dagmar Milthers har altid været fascineret af lyset, og på Lighting Design kan hun udfolde sin kreativitet og kombinere den med sin fascination. Foto: Anna Matilde Nobel

Sæt tempoet ned og læg mærke til øjeblikkene 

Dagmar Milthers budskab er, at der er meget smukt at opleve, hvis man tager sig tid. 

“Jeg har måttet erkende, at jeg nok er mere fascineret af lys end de fleste. Men jeg er ikke den eneste. Og jeg håber, at jeg kan dele min fascination af lys, så endnu flere bliver opmærksomme på skønheden omkring dem. Men for at få øje på dem, er man også nødt til at sætte tempoet ned,” siger hun. 

Siden hendes værk blev offentliggjort, er flere af hendes venner og familie begyndt at sende hende billeder af lys. 

“Det er helt fantastisk, for det er lige præcis det, jeg gerne vil have - at de får aktiveret den sanselighed og får øjnene op for det smukke omkring os. Det er måske ikke nogen stor livsmission, men det har værdi lige nu og her. Om et øjeblik kan det være væk. Så hvis de kan værdsætte det for deres egen skyld, så bliver jeg meget glad.” 

Dagmar Milthers har en lys-dagbog på Instagram, @light_journaling, hvor hun dyrker og deler sin fascination af lys. 

Du kan se værket i IKEA i Aalborg frem til 30. september 2021 og se mere af kampagnen på IKEAs hjemmeside.