Arkitektur-studerende eksperimenterer på Utzon Center og i Aalborgs gader

Utzon Center har i denne uge været kreativ legeplads for 27 arkitektur-studerende fra CREATE. De har løsrevet sig fra skærmene og corona-boblerne og mødt hinanden igen uden karakterkrav og deadlines på en sommerskole, hvor de fik lov til at eksperimentere med arkitektur og design. Også i Aalborgs gader.

Last modified: 27.08.2021

Gulvet er belagt med tegninger i alle størrelser. Nogle banker på mursten. Andre skærer i kobber. Der dufter af maling, metal og træ. Efter et år foran computeren møder de studerende fra Institut for Arkitektur, Design og Medieteknologi på Aalborg Universitet endelig hinanden igen. Fra den 24.-27. er de nemlig på sommerskole under titlen ”Back to Basics: Material Cultures & Corporal Explorations”. Her står den på leg med rigtige materialer, former og farver.

Det er de to studerende, Clara Skjøth Sennels og Helene Holm Dalsgaard, der har taget initiativ til sommerskolen.

”Arkitektur og design er en teknisk uddannelse, men også en kreativ uddannelse. Til dagligt kommer vi nemt til at glide ind i en computer, hvor vi kan skabe ”færdige” og ”perfekte” tegninger og modeller. Her på sommerskolen får vi lov til at lege, eksperimentere og lave fejl. Vi får det i hænderne. Det havde vi lyst til at prøve, og derfor foreslog vi det til en af vores undervisere, som greb idéen,” fortæller de.

Lektor Tenna Tvedebrink, som til dagligt forsker og underviser i arkitektur og design greb idéen. Hun er blandt andet optaget af, at arkitektur handler om andet end det, vi ser. Det vil hun gerne give videre til de studerende, der blandt andet kommer til at designe byrum i fremtiden.

”Når man arbejder med arkitektur og byrum, så der det derfor rigtig vigtigt at forstå materialer og skalaer. Det gør man bedst ved at mærke materialerne, ikke ved at sidde foran skærmen. På sommerskolen sparker vi til deres kreativitet og designforståelse,” forklarer hun.

I løbet af ugen har de studerende blandet andet været ude i Aalborgs gader for at få en fornemmelse af, hvad byen er lavet af.  Her skulle de kreere wallpapers: et langt stykke papir, hvor de både skulle tage et aftryk af underlaget ved at skravere det, de lagde papiret på og samtidig tegne det. Det gav dem virkelig en fornemmelse for, at arkitektur ikke kun skal være smukt for øjnene.

”Vi synes, det har været fedt at udforske de andre sanser. Det vil vi gerne gøre meget mere. Det er sjovt at kaste sig ud i noget, der er kunstnerisk og sanseligt. Det har også været godt, at vi ikke har haft karakterer og tidspres over hovedet. Det har handlet om at udforske og slippe kontrollen lidt.”

Fredag flytter sommerskolen deres kreationer fra Utzon Center over på CREATE.

Denne artikel er også bragt i Mig og Aalborg:

Sommerskole: Arkitektur-studerende eksperimenterer på Utzon Center og i Aalborgs gader

Sommerskolen siger tak

Sommerskolen siger særligt tak til:

•    Henrik Frode Obel Foundation for økonomisk støtte
•    Randers tegl for tegl